Przepis na rosół z ziemniakami

Aktualizacja

Rosół z ziemniakami to bardziej sycąca wersja tradycyjnego rosołu. Mimo że wielu osobom wydaje się to nietypowym połączeniem, rosół z ziemniakami smakuje doskonale! Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach jego przygotowania.

Rosół z ziemniakami nie jest często spotykany na naszych stołach
Rosół z ziemniakami nie jest często spotykany na naszych stołach123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebulka opiekana na ogniu
  • nać pietruszki
  • lubczyk
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • kostka rosołowa
  • sól
  • ok. 2 l wody
  • pół kg ziemniaków (lub więcej według uznania)

Jak zrobić rosół z ziemniakami?

Mięso na rosół z ziemniakami umyć i wstawiamy na zimną wodę, postawić na palniku, zagotować, zebrać szumowiny. W trakcie gotowania opiec na ogniu cebulkę.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.

Po zagotowaniu wrzucić warzywa i przyprawy oprócz zieleniny oraz pieprzu.

Gotować na małym ogniu ok. 1,5 h. Dodać na końcu resztę przypraw, doprawić solą i pieprzem.

Po ugotowaniu posypać zieleniną. Rosół z ziemniakami podawaj gorący.

Zobacz więcej:

Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia Kulinaria