Przepis na rosół z ziemniakami
Rosół z ziemniakami to bardziej sycąca wersja tradycyjnego rosołu. Mimo że wielu osobom wydaje się to nietypowym połączeniem, rosół z ziemniakami smakuje doskonale! Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach jego przygotowania.

Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebulka opiekana na ogniu
- nać pietruszki
- lubczyk
- kawałek pora
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz mielony
- kostka rosołowa
- sól
- ok. 2 l wody
- pół kg ziemniaków (lub więcej według uznania)
Jak zrobić rosół z ziemniakami?
Mięso na rosół z ziemniakami umyć i wstawiamy na zimną wodę, postawić na palniku, zagotować, zebrać szumowiny. W trakcie gotowania opiec na ogniu cebulkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
Po zagotowaniu wrzucić warzywa i przyprawy oprócz zieleniny oraz pieprzu.
Gotować na małym ogniu ok. 1,5 h. Dodać na końcu resztę przypraw, doprawić solą i pieprzem.
Po ugotowaniu posypać zieleniną. Rosół z ziemniakami podawaj gorący.
Zobacz też przepis na tradycyjny rosół
Ugotowałeś za dużo? Przygotuj zupę pomidorową
Zainspiruj się i zrób też idealny rosół jak u babci
* * *
Zobacz więcej: