Kopułka na galaretce

Składniki

  • 2 szkl. chudego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka płynnego ekstraktu ze stewii
  • 3 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4-5 kropli zapachu waniliowego
  • kilka truskawek i listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

1. 1/4 szklanki mleka mocno podgrzej. Wsyp żelatynę. Gdy napęcznieje, rozpuść, mieszając. Odstaw. Do żółtek dodaj stewię, energicznie ubij łyżeczką na kogiel-mogiel. 

2. Resztę mleka zagotuj  z zapachem waniliowym. Zdejmij z ognia, odstaw na 5-10 min. Ciągle energicznie mieszając, wlej żelatynę,  a następnie małymi porcjami dodaj kogiel-mogiel. 

3. Foremki przelej zimną  wodą. Wlej przygotowaną masę mleczną. Gdy ostygnie, przykryj folią spożywczą.Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. 

4. Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw, by ostygła. Gdy zacznie tężeć, przelej ją do foremek z galaretką mleczną. Ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godz. Podawaj udekorowane truskawkami i ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje