Kopułka na galaretce

Składniki
- 2 szkl. chudego mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka płynnego ekstraktu ze stewii
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru
- 1 galaretka truskawkowa
- 4-5 kropli zapachu waniliowego
- kilka truskawek i listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
1. 1/4 szklanki mleka mocno podgrzej. Wsyp żelatynę. Gdy napęcznieje, rozpuść, mieszając. Odstaw. Do żółtek dodaj stewię, energicznie ubij łyżeczką na kogiel-mogiel. 2. Resztę mleka zagotuj z zapachem waniliowym. Zdejmij z ognia, odstaw na 5-10 min. Ciągle energicznie mieszając, wlej żelatynę, a następnie małymi porcjami dodaj kogiel-mogiel. 3. Foremki przelej zimną wodą. Wlej przygotowaną masę mleczną. Gdy ostygnie, przykryj folią spożywczą.Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. 4. Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw, by ostygła. Gdy zacznie tężeć, przelej ją do foremek z galaretką mleczną. Ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godz. Podawaj udekorowane truskawkami i ziołami.