Kopułki w polewie
Przygotuj je na święta!

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. miodu
- 1/2 szkl. cukru
- 3 białka
- 3 żółtka
- 15 dag margaryny
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 mała łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- lukier
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki wrzątku;
- polewa
- 5 dag czekolady deserowej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
1. Ciasto: dzień wcześniej miód mocno podgrzej, wrzuć masło, mieszaj, aż się stopi. Śmietanę połącz z sodą. Mąkę przesiej z kakao i przyprawą. Białka ubij na pianę, dodaj sól, cukier i żółtka. Wlej do mąki. Domieszaj masło z miodem i śmietanę. Odstaw. 2. W dniu pieczenia ciasto wyrób. Odrywaj po kawałku, każdy wałkuj na cienki placek i wycinaj kółeczka. Ułóż je na blaszce z pergaminem, zachowując spore odstępy. Piecz 7-10 minut w 180°C. Pierniczki przełóż na kratkę kuchenną, odstaw, by ostygły. 3. Lukier: składniki utrzyj. Polewa: czekoladę stop. Miód podgrzej z wodą, wlej do cukru pudru. Dodaj czekoladę i kakao, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Polej spód pierniczków. Gdy polewa zastygnie, polukruj wierzch. Odstaw do zastygnięcia.