Kopułki w polewie
Przygotuj je na święta!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: dzień wcześniej miód mocno podgrzej, wrzuć masło, mieszaj, aż się stopi. Śmietanę połącz z sodą. Mąkę przesiej z kakao i przyprawą. Białka ubij na pianę, dodaj sól, cukier i żółtka. Wlej do mąki. Domieszaj masło z miodem i śmietanę. Odstaw.
2. W dniu pieczenia ciasto wyrób. Odrywaj po kawałku, każdy wałkuj na cienki placek i wycinaj kółeczka. Ułóż je na blaszce z pergaminem, zachowując spore odstępy. Piecz 7-10 minut w 180°C. Pierniczki przełóż na kratkę kuchenną, odstaw, by ostygły.
3. Lukier: składniki utrzyj. Polewa: czekoladę stop. Miód podgrzej z wodą, wlej do cukru pudru. Dodaj czekoladę i kakao, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Polej spód pierniczków. Gdy polewa zastygnie, polukruj wierzch. Odstaw do zastygnięcia.