Reklama

Reklama

Kopułki w polewie

Przygotuj je na święta!

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Składniki - lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wrzątku;

Składniki - polewa

  • 5 dag czekolady deserowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

1. Ciasto: dzień wcześniej miód mocno podgrzej, wrzuć masło, mieszaj, aż się stopi. Śmietanę połącz z sodą. Mąkę przesiej z kakao i przyprawą. Białka ubij na pianę, dodaj sól, cukier i żółtka. Wlej do mąki. Domieszaj masło z miodem i śmietanę. Odstaw. 

2. W dniu pieczenia ciasto wyrób. Odrywaj po kawałku, każdy wałkuj na cienki placek i wycinaj kółeczka. Ułóż je na blaszce z pergaminem, zachowując spore odstępy. Piecz 7-10 minut w 180°C. Pierniczki przełóż na kratkę kuchenną, odstaw, by ostygły. 

3. Lukier: składniki utrzyj. Polewa: czekoladę stop. Miód podgrzej z wodą, wlej do cukru pudru. Dodaj czekoladę i kakao, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Polej spód pierniczków. Gdy polewa zastygnie, polukruj wierzch. Odstaw do zastygnięcia.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje