Kopytka
Na kopytka najlepsze są ziemniaki suche, sypkie. Zapytaj o nie sprzedawcę lub poszukaj takiej informacji na opakowaniu. Dobre będą też uniwersalne gatunki, np. irga i irys.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- jajko
- 1-2 szklanki mąki
- gałka muszkatołowa w proszku
- sól
Przygotowanie:
Przetrzyj ziemniaki przez praskę lub zmiel. Przełóż je do miski, dodaj jajko, 3/4 porcji mąki, sól i gałkę muszkatołową.
Zagnieć szybko ciasto. Ma być zwarte i elastyczne. Jeśli nie jest spójne, dodaj więcej mąki.
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól. Podziel ciasto na części i zrób z nich wałeczki o śr. 2-3 cm. Podsyp stolnicę mąką, jeśli ciasto mocno się klei. Pokrój na małe, ukośne kluseczki.
Wrzuć kluski do wrzątku, gotuj ok. 4 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.