Kopytka jaglane
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa.
Składniki:
- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
Sposób przygotowania:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól. Zagnieć ręką do uzyskania jednolitej masy, która nie powinna się zbytnio kleić. Uformuj wałeczki krój je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj kilka minut od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląskie ). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł. Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.