Kopytka w pomidorach
Z serem i bazylią.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków lok.
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 15 dag żółtego sera
- sól
- suszona bazylia
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- mąka do oprószenia stolnicy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź je, przestudź i przeciśnij przez praskę. Piure wymieszaj z mąką oraz jajkami. Ciasto posól do smaku i wyrób.
2. Następnie formuj wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Potnij je na małe kluseczki. Porcjami wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj 2-3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 15 minut). Gotowe kopytka wyjmij i osącz.
3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, duś 5 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, bazylią oraz słodką i ostrą papryką. Kopytka polej sosem. Posyp startym serem. Ewentualnie udekoruj bazylią.