Kopytka z boczkiem
Pomysł na pyszną kolację zdradzają doświadczone gospodynie z Koła Gospodyń.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- cebula
- papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 10 dag słoniny
- 20 dag boczku wędzonego
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę, sól, zagnieć. Ciasto może być delikatnie kleiste. Gotowe podziel na kilka części, stolnicę podsyp odrobiną mąki, formuj wałek, spłaszcz go delikatnie dłonią, krój ukośnie niewielkie kluski. Gotuj kilka minut.
2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Dodaj papryczkę chilli. Kluski kładź na talerzu, posyp smażonym boczkiem, słonina i papryką. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.