Kopytka z boczkiem

Pomysł na pyszną kolację zdradzają doświadczone gospodynie z Koła Gospodyń.

Kopytka z boczkiem i natką pietruszki
Kopytka z boczkiem i natką pietruszki 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki
  • cebula
  • papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag słoniny
  • 20 dag boczku wędzonego
  • natka pietruszki
  •  sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę, sól, zagnieć. Ciasto może być delikatnie kleiste. Gotowe podziel na kilka części, stolnicę podsyp odrobiną mąki, formuj wałek, spłaszcz go delikatnie dłonią, krój ukośnie niewielkie kluski. Gotuj kilka minut.

2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Dodaj papryczkę chilli. Kluski kładź na talerzu, posyp smażonym boczkiem, słonina i papryką. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas