Kopytka z majerankiem

Dodajemy go zazwyczaj do żurku, a zapominamy, że majeranek można łączyć z wieloma potrawami. Pomaga bowiem w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, a ponadto reguluje trawienie. W naszym przepisie doskonale komponuje się z kopytkami.

Wystarczy posypać majerankiem i danie już gotowe.
Wystarczy posypać majerankiem i danie już gotowe. 123RF/PICSEL

Składki:

  • 8 ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wymieszać z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju. Gdy wystygnie, dodać do masy ziemniaczanej.

Wyrobić zwarte ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciasto na stolnicę, kroić kluseczki i ugotować je w osolonej wodzie. Wyłożyć na sito. Podawać jako osobne danie lub do mięs i sosów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas