Kopytka z majerankiem
Dodajemy go zazwyczaj do żurku, a zapominamy, że majeranek można łączyć z wieloma potrawami. Pomaga bowiem w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, a ponadto reguluje trawienie. W naszym przepisie doskonale komponuje się z kopytkami.
Składki:
- 8 ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wymieszać z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju. Gdy wystygnie, dodać do masy ziemniaczanej.
Wyrobić zwarte ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciasto na stolnicę, kroić kluseczki i ugotować je w osolonej wodzie. Wyłożyć na sito. Podawać jako osobne danie lub do mięs i sosów.