Kopytka z ziołami
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 30 dag mąki pszennej
- łyżka ziół prowansalskich
- rozmaryn
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź. Dodaj 20 dag mąki, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz. Zagnieć.
2. Z kawałków ciasta formuj ruloniki. Krój je pod skosem. Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gałązkami rozmarynu. Kopytka gotuj partiami około trzech minut od momentu wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z odrobiną masła.
Czas przygotowania: około 40 minut