Kopytka ze smażonymi prawdziwkami
Z wędzonym boczkiem
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 30 dag prawdziwków,
- zioła: tymianek, rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mączne ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Uformować wałeczek, kroić ukośnie i ugotować w osolonym wrzątku. Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w paski, dodać do niego zioła i lekko przesmażyć, zdjąć i na tej samej patelni, na rozgrzanym maśle przesmażyć na złoty kolor plastry prawdziwków. Gotowe kopytka dodać wraz z boczkiem do grzybów, przemieszać i podawać. Dekorować gałązkami ziół.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!