Kopytka ze smażonymi prawdziwkami
Z wędzonym boczkiem

Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 10 dag boczku wędzonego, - 30 dag prawdziwków, - zioła: tymianek, rozmaryn, - sól, pieprz, - olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mączne ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Uformować wałeczek, kroić ukośnie i ugotować w osolonym wrzątku. Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w paski, dodać do niego zioła i lekko przesmażyć, zdjąć i na tej samej patelni, na rozgrzanym maśle przesmażyć na złoty kolor plastry prawdziwków. Gotowe kopytka dodać wraz z boczkiem do grzybów, przemieszać i podawać. Dekorować gałązkami ziół. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!