Korzeń imbiru - z czym to się je?

Ta orientalna przyprawa rozgrzeje, doda energii, a daniom nada wyjątkowy smak. Oto co warto o imbirze wiedzieć, by dobrze go wykorzystać w swojej kuchni.

Jak wygląda? Świeży (cena ok. 11 zł/250 g) przypomina wielopalczaste, powykrzywiane ręce potwora. Kupisz też imbir: mielony (cena ok. 4 zł/50 g) marynowany (cena ok. 10 zł/200 g) i kandyzowany (cena ok. 25 zł/1 kg). 

Reklama

Jak smakuje? Mielony ma korzenny smak, świeży jest słodko-cytrusowy i ma lekko palący smak. Jak obierać? Oskrob korzeń łyżeczką do herbaty. Łatwo usuniesz nią skórkę nawet w największych zagłębieniach. 

Jak dobrze wybrać? Kupując świeży imbir, wybieraj młode korzenie. Takie mają jasną, napiętą skórkę bez plam. Po przełamaniu korzeń powinien być też soczysty i jasny. Nie kupuj ciemnych i wysuszonych kłączy, bo są łykowate. 

Jak przechowywać? Obieraj tylko taki fragment kłącza, jaki jest ci potrzebny. Niewykorzystany kawałek imbiru zawiń w papierowy ręcznik i włóż do lodówki. 

Jaki imbir do czego? Świeży dodaje się do rozgrzewających herbat. Starty stosuj do mięs. Mielony dodawaj do przetworów, marynat, sosów, ciast. Imbir kandyzowany to zdrowa przekąska, marynowany zaś to niezastąpiony dodatek do sushi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje