Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.

pigwa
pigwa© Photogenica

Walka z rakiem

pigwa działanie
© Photogenica

Rak jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób. Z tego też powodu bardzo pożądane staje się wszystko, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu.

Wolne rodniki to bardzo niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego, powodujące mutację i obumieranie zdrowych komórek. Pigwa zawiera wysokie stężenie przeciwutleniaczy (takich jak związki fenolowe i fitoskładniki), które skutecznie neutralizują i eliminują wolne rodniki. Zawarte w niej związki znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory.

Pomoc w odchudzaniu

Jednym z najlepszych sposobów na redukcję wagi i przyspieszenie naszego metabolizmu jest poprawa trawienia. Pigwa (podobnie jak większość owoców) jest wyjątkowo bogatym źródłem błonnika. Związek ten sprawi, że twój system pokarmowy będzie funkcjonował sprawnie i regularnie. Dzięki temu będziesz mieć więcej energii i łatwiej usuniesz z organizmu zbędne odpady przemiany materii.

Leczenie chorób przewodu pokarmowego

Wiemy już, że błonnik poprawia ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak może być on pomocny również w przypadku wystąpienie niektórych dolegliwości tego układu, takich jak zapalenie jelit (IBD), różne odmiany nowotworów lub zapalenie uchyłków. Zawarte w błonniku związki (katechina i epikatechina) będą neutralizować rakotwórcze toksyny, występujące w jelicie grubym. Ochronią one również błonę śluzową tego ważnego narządu.

Poprawia zdrowie skóry

pigwa
© Photogenica

Zawarte w pigwie wysokie stężenie przeciwutleniaczy i witamin jest bardzo korzystne dla utrzymania zdrowego i młodego wyglądu skóry. Przeciwutleniacze niwelują szkody, jakie wolne rodniki powodują w komórkach naskórka. Zmniejszają one częstotliwość powstawania zmarszczek, eliminują przebarwienia i pomagają bronić skórę przed skutkami promieniowania UV.

Regulowanie ciśnienia krwi

Potas jest jednym z najważniejszych minerałów w ludzkim organizmie. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i ułatwiania przepływu płynów między komórkami. Potas rozluźnia naczynia krwionośne, zmniejszając tym samym obciążenie dla układu sercowo-naczyniowego. Znacząco zmniejsza również ryzyko pojawienia się chorób, takich jak miażdżyca tętnic, choroby niedokrwiennej serca, zawałów i udarów.

Redukcja reakcji alergicznych

Pigwa ceniona jest za swoją zdolność do redukowania reakcji alergicznych. Stosowana jako maść lub żel na skórę pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry i innych podobnych schorzeń. Natomiast wysokie stężenie witaminy C redukuje stany zapalne i poprawia ogólne zdrowie oraz wygląd skóry.

Wspieranie systemu odpornościowego

pigwa działanie
© Photogenica

Wspominaliśmy już, że pigwa zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz witamin, takich jak witamina C i E. Wspomagają one nasz system odpornościowy na wiele różnych sposobów. Dla przykładu witamina C stymuluje jego pracę poprzez zwiększanie produkcji białych krwinek - pierwszej linii obrony organizmu przed patogenami, wirusami i bakteriami.

Poprawa cyrkulacji i zdrowia włosów

Pigwa jest również bogatym źródłem żelaza, miedzi i cynku. Te trzy minerały (wraz z innymi pierwiastkami śladowymi) są niezbędne w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Ich duże ilości poprawiają cyrkulację i przyśpieszają dostarczanie tlenu do wszystkich komórek organizmu. Powoduje to również zwiększenie przepływu krwi do skóry głowy, co znacząco poprawia zdrowie i stymuluje wzrost włosów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas