Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gorzkiej czekolady

Czy wiesz, że mleczno-brązowa słodycz to mieszanka kakao, mleka i cukru? Gorzka czekolada - bo o niej mowa - znana była w Ameryce Południowej w formie płynnej już ponad 3000 lat temu. W Europie, w formie tabliczki, pojawiła się dopiero w połowie XIX wieku. Czekolada to nie tylko dobry smak i chwila przyjemności, ma również bardzo pozytywne działanie na nasz organizm, i jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko wyśmienicie smakuje, poprawia samopoczucie, działa antystresowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Gorzka czekolada jest nie tylko smaczna, ale również działa świetnie na nasze zdrowie. Szczególnie korzystnie wpływa na kondycję u osób po pięćdziesiątce. Obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu nawet o 40 procent. Jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy pochodzących z nasion kakaowca.

article cover
©123RF/PICSEL
Czekolada ma wiele ukrytych właściwości
Czekolada ma wiele ukrytych właściwości123RF/PICSEL


Jedzenie czekolady poprawia samopoczucie

Przeciwutleniacze te mogą pomóc w walce z chorobami serca, niektórych nowotworów, a nawet cukrzycy. Ponadto jedzenie czekolady poprawia samopoczucie, gdyż podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który jest odpowiedzialny za poczucie satysfakcji, przyjemne pobudzenie i odczuwanie przyjemności. Wszystkie zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady zależą od zawartości kakao, dlatego powinno się wybierać ciemne czekolady o zawartości kakao powyżej 70 procent - im więcej tym lepiej. Mimo iż regularne spożywanie gorzkiej czekolady ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, to trzeba pamiętać, że jest bardzo kaloryczna, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością - jedna tabliczka tygodniowo wystarczy. Oto kilka przykładów, jakie korzyści posiada gorzka czekolada.




Jest bogata w substancje odżywcze

©123RF/PICSEL

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao posiada wiele korzyści odżywczych, w tym rozpuszczalne włókna, żelazo, magnez, miedź, mangan i potas. Zawiera również niewielkie ilości jedno- i wielonienasyconych tłuszczów. Dobrych tłuszczów, które obniżają stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Poprawia przepływ krwi:

Przeciwutleniacze w gorzkiej czekoladzie stymulują wyściółkę tętnic umożliwiając łatwiejszy przepływ krwi do wszystkich części ciała. Przez co organizm jest odżywiony i dotleniony.

Obniża ciśnienie krwi:

Gorzka czekolada zwiększa reaktywność naczyniową i poprawia podatność tętnic. Badania wykazały, że obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Dlatego warto ją spożywać w umiarkowanych dawkach dla lepszego samopoczucia.

Zmniejsza ryzyko chorób serca:

Jedzenie gorzkiej czekolady kilka razy w tygodniu znacznie obniża poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca w przyszłości. Badania wykazały, że jedzenie czekolady 2, lub więcej razy w tygodniu znacznie obniża ryzyko wystąpienia płytki wapiennej w tętnicach. Spożywanie mniejszych ilości czekolady nie miało żadnego wpływu na poprawę stanu zdrowia. Dlatego regularne spożywanie czekolady powoduje, że w organizmie jest mniej białek, których obecność wskazuje na stan zapalny, mogący prowadzić do zawału serca.

Podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża zły cholesterol: Czekolada gorzka zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom LDL, tzw. zły cholesterol. Ponadto czekolada podwyższa poziom HDL- tzw. dobrego cholesterolu. Z tego względu osoby, które cotygodniowo spożywają niewielką ilość wysokogatunkowej czekolady, mają ryzyko zawału obniżone o 30 procent. Wspomaga odchudzanie: Naukowcy stwierdzili, że ciemna czekolada jest bardziej sycąca od innych czekolad. Oznacza to, że bardziej syci nie mają ochoty na słodkie, słone i tłuste pokarmy, zwłaszcza gdy w ramach przekąski sięgają po gorzką czekoladę, która ma niski indeks glikemiczny i ogranicza zachcianki. Nie unikajcie zatem czekolady za wszelką cenę. Zapobiega cukrzycy: Ciemna czekolada zmniejsza insulinooporność, która jest główną przyczyną cukrzycy, ponieważ stymuluje wydzielanie insuliny. Flawonoidy, które są antyoksydantami, w ciemnej czekoladzie wytwarzają gaz o nazwie tlenek azotu, który pomaga kontrolować wrażliwość na insulinę. Poprawia funkcjonowanie mózgu:

©123RF/PICSEL

Ciemna czekolada poprawia znacząco funkcje poznawcze mózgu u osób w podeszłym wieku i z upośledzeniem umysłowym. Poprawia też płynność słowną i zmniejsza ryzyko chorób. Kakao zawiera substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, które mogą poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim czasie.

Chroni przed słońcem:

Flawonoidy w gorzkiej czekoladzie zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Poprawiają ukrwienie skóry, a przez to zwiększa się nawilżenie i gęstość skóry. W czasie gdy jesteś na słońcu, ciemna czekolada może zmniejszyć ryzyko poparzenia słonecznego, a jeżeli do tego już doszło, to może pomóc w szybszym leczeniu skóry.

Redukuje stres:

Istnieje zrozumiała przyczyna, dla której ludzie pragną czekolady kiedy są w złym nastroju. Ponieważ tryptofan podnosi w mózgu poziom serotoniny, odpowiedzialnej za poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że u niektórych osób sam smak czy zapach czekolady wywołały uczucie szczęścia. Czekolada wspomaga produkcję dopaminy w organizmie. Dopamina to neuroprzekaźnik mający wpływ na dobry nastrój. Inne badania podają, że osoby, które jadły ciemną czekoladę wykazały zmniejszoną ilość poziomu hormonu stresu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas