Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gorzkiej czekolady

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki

Czekolada ma wiele ukrytych właściwości
Czekolada ma wiele ukrytych właściwości123RF/PICSEL

Jedzenie czekolady poprawia samopoczucie

Jest bogata w substancje odżywcze

zdjęcie
©123RF/PICSEL

Składniki

Podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża zły cholesterol: Czekolada gorzka zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom LDL, tzw. zły cholesterol. Ponadto czekolada podwyższa poziom HDL- tzw. dobrego cholesterolu. Z tego względu osoby, które cotygodniowo spożywają niewielką ilość wysokogatunkowej czekolady, mają ryzyko zawału obniżone o 30 procent. Wspomaga odchudzanie: Naukowcy stwierdzili, że ciemna czekolada jest bardziej sycąca od innych czekolad. Oznacza to, że bardziej syci nie mają ochoty na słodkie, słone i tłuste pokarmy, zwłaszcza gdy w ramach przekąski sięgają po gorzką czekoladę, która ma niski indeks glikemiczny i ogranicza zachcianki. Nie unikajcie zatem czekolady za wszelką cenę. Zapobiega cukrzycy: Ciemna czekolada zmniejsza insulinooporność, która jest główną przyczyną cukrzycy, ponieważ stymuluje wydzielanie insuliny. Flawonoidy, które są antyoksydantami, w ciemnej czekoladzie wytwarzają gaz o nazwie tlenek azotu, który pomaga kontrolować wrażliwość na insulinę. Poprawia funkcjonowanie mózgu:

zdjęcie
©123RF/PICSEL

Składniki