Kostka hiszpańska

Aktualizacja
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wszelkie okazje
Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wszelkie okazjemateriały prasowe

Składniki

- biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao

- nasączenie:

  • 125 ml ponczu – zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego lub wódki

- krem czekoladowy z kawą i bezami:

  • 250 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wódki lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki kawy naturalnej, zmielonej
  • 300 g bezików

- dodatki:

  • ¾ słoiczka powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
  • 900 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy naturalnej, zmielonej
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Wykonanie biszkoptu

Wykonanie kremu

Wykonanie kostki

Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"
Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"materiały prasowe
Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na