Kostka hiszpańska

Aktualizacja

Kostka hiszpańska jest doskonała na wszelkie uroczystości czy imprezy. Znajdziemy w niej czekoladowy biszkopt z maślanym kremem z dodatkiem alkoholu, kawy i pokruszonej bezy, przełożony powidłami lub konfiturą wiśniową, z warstwą delikatnej bitej śmietany. Kostka hiszpańska to ciasto, które będzie smakować każdemu!

Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wszelkie okazje
Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wszelkie okazjemateriały prasowe

Połączenie poszczególnych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednocześnie kostka hiszpańska jest dość sycąca, doskonała do podziału. Można ją wykonać w wersji bezalkoholowej - biszkopt nasączyć słabą kawą zbożową, a alkohol w kremie pominąć

Wykonanie biszkoptu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, odłożyć. Blachę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubijać mikserem, po ich lekkim spienieniu się dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę upuścić z 30 cm na podłogę (by biszkopt nie opadł) i pozostawić do wystudzenia.

Wykonanie kremu

Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać do niego obie czekolady, odstawić na 2 minuty. Wymieszać, by czekolada się rozpuściła, a w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej (sos powinien pozostać płynny).

Masło i cukier utrzeć (końcówką do ubijania piany) na jasną, puszystą i dobrze napowietrzoną masę. Dodać alkohol i kawę, utrzeć. Czekoladę strużką wlewać do masy maślanej, cały czas ucierając. Odstawić.

Bezy z grubsza pokruszyć i wmieszać do kremu.

Wykonanie kostki

Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu czekoladowo-kawowego z pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3-4 godzinach chłodzenia ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i kawą. Warstwą bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą. Kostka hiszpańska jest gotowa!

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki z czekoladą":

Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"
Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"materiały prasowe

* * *

Zobacz więcej:

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas