Kostka makowo-jeżynowa

Ciasto w sam raz na lato!

Ciasto z jeżynami
Ciasto z jeżynamiTina

Sposób przygotowania

1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masą makową. Dolewaj przestudzone masło, zagniatając masę. Gdy składniki połączą się, wylep nią spód foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do lodówki. 

2. Jeżyny przebierz i umyj. Wrzuć do rondelka i rozgotuj z cukrem lub z miodem. Przetrzyj przez sitko. Jeśli chcesz zachować pesteczki, wystarczy, gdy zmiksujesz owoce na mus, bez przecierania. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, a galaretki w 350 ml wrzącej wody. Wymieszaj i poczekaj, żeby przestygły. W tym czasie ubij śmietankę z mocno schłodzonym mlekiem. Możesz ew. posłodzić do smaku. 

3. Ubitą śmietankę wymieszaj delikatnie z musem jeżynowym. Zmiksuj, dolewając powoli galaretki oraz dodając po porcji serka. Jeśli masa jest już gładka, wylej ją na zastudzony spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki, by całość stężała, najlepiej na całą noc. 

4. Przed podaniem pokrój ciasto na kwadratowe porcje. Polej odrobiną syropu jeżynowego lub malinowego. Udekoruj owocami (jeżynami lub innymi leśnymi) oraz listkami świeżej mięty.

Przepis na mazurka z kajmakiemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas