Reklama

Reklama

Kostka makowo-jeżynowa

Ciasto w sam raz na lato!

Składniki - spód

  • 1,5 szkl. pokruszonych biszkoptów
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki gotowej masy makowej

Składniki - masa

  • 1 szkl. jeżyn
  • 2 opak. śmietanki w proszku typu śnieżka
  • 400 ml mleka
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu

Składniki - dodatki

  • 6 łyżek syropu jeżynowego lub malinowego
  • owoce i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masą makową. Dolewaj przestudzone masło, zagniatając masę. Gdy składniki połączą się, wylep nią spód foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do lodówki. 

2. Jeżyny przebierz i umyj. Wrzuć do rondelka i rozgotuj z cukrem lub z miodem. Przetrzyj przez sitko. Jeśli chcesz zachować pesteczki, wystarczy, gdy zmiksujesz owoce na mus, bez przecierania. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, a galaretki w 350 ml wrzącej wody. Wymieszaj i poczekaj, żeby przestygły. W tym czasie ubij śmietankę z mocno schłodzonym mlekiem. Możesz ew. posłodzić do smaku. 

3. Ubitą śmietankę wymieszaj delikatnie z musem jeżynowym. Zmiksuj, dolewając powoli galaretki oraz dodając po porcji serka. Jeśli masa jest już gładka, wylej ją na zastudzony spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki, by całość stężała, najlepiej na całą noc. 

4. Przed podaniem pokrój ciasto na kwadratowe porcje. Polej odrobiną syropu jeżynowego lub malinowego. Udekoruj owocami (jeżynami lub innymi leśnymi) oraz listkami świeżej mięty.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje