Reklama

Reklama

Kostka świąteczna

Poczuj smak Wielkanocy.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 75 g mąki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 płatów żelatyny
  • 4 cytryny
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany
  • 300 g cukru pudru
  • Czerwone, żółte, niebieskie i zielone barwniki spożywcze
  • Listki melisy

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić.  Białka ubić z 4 łyżkami wody, dosypując 100 g cukru. Wmieszać żółtko. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy.

Reklama

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 8-10 minut w 200 st. C. Wyjąć z piekarnika.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mascarpone, 70 g cukru, skórkę i sok z cytryny wyrobić na gładko za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić. Żelatynę odcisnąć i roztopić, wymieszać najpierw z 4 łyżkami mascarpone, a potem z resztą kremu. Wmieszać śmietanę. Biszkopt przekroić na pół.

Na połowę nałożyć krem, przykryć drugą połową. Odstawić na go co najmniej godzinę.

Wycisnąć sok z jednej cytryny, zmieszać z cukrem pudrem, ewentualnie dodać 1-2 łyżki wody. Polewą rozdzielić do 4 miseczek i dodać barwniki spożywcze. Ciasto pokroić na kwadraty i dekorować polewą. Odstawić na 20 minut. Dekorować listkami melisy.

 

Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Kostka świąteczna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje