Kostka świąteczna
Poczuj smak Wielkanocy.
Składniki:
- 4 jajka
- 170 g cukru
- 75 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płatów żelatyny
- 4 cytryny
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany
- 300 g cukru pudru
- Czerwone, żółte, niebieskie i zielone barwniki spożywcze
- Listki melisy
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z 4 łyżkami wody, dosypując 100 g cukru. Wmieszać żółtko. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 8-10 minut w 200 st. C. Wyjąć z piekarnika.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mascarpone, 70 g cukru, skórkę i sok z cytryny wyrobić na gładko za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić. Żelatynę odcisnąć i roztopić, wymieszać najpierw z 4 łyżkami mascarpone, a potem z resztą kremu. Wmieszać śmietanę. Biszkopt przekroić na pół.
Na połowę nałożyć krem, przykryć drugą połową. Odstawić na go co najmniej godzinę.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, zmieszać z cukrem pudrem, ewentualnie dodać 1-2 łyżki wody. Polewą rozdzielić do 4 miseczek i dodać barwniki spożywcze. Ciasto pokroić na kwadraty i dekorować polewą. Odstawić na 20 minut. Dekorować listkami melisy.