Reklama

Reklama

Koszyczek z mięsem i warzywami

Ciasto z mięsem i warzywami podane w takiej wersji zachwyci domowników oraz gości. Jest łatwe do przygotowania, a nadzienie można dowolnie modyfikować.

Czas przyrządzenia: 50 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 op. ciasta kruchego do słonych tart
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • po 1 czerwonej i białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki grubo startego żółtego sera
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

1. Brokuł podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Podobnie potnij cukinię (jeśli jest grubsza, najpierw przetnij ją wzdłuż). Czerwoną cebulę obierz, posiekaj. Brokuły zalej posoloną wodą, gotuj 5 minut. Odcedź, przelej na sitku bardzo zimną wodą (dzięki temu nie stracą koloru), osącz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju. Wsyp cebulę, po minucie dodaj marchewki, a po 5 minutach - cukinię. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę  i imbirem. Wymieszaj, smaż jeszcze ok. 4 minut. Warzywa przestudź.

Reklama

2. Białą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przypraw  solą, pieprzem, papryką oraz  ziołami prowansalskimi.

3. Ciasto rozwiń na blacie. Z każdego brzegu odetnij cieniutkie paseczki, z których zrobisz później kratkę. Plackiem wylep spód i boki prostokątnej formy. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st. Na ciasto wyłóż mięso, a na nie - brokuły i smażone warzywka. Posyp serem. Na wierzchu zrób kratkę z paseczków ciasta. Piecz ok. 30 minut w 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje