Koszyczek z mięsem i warzywami
Ciasto z mięsem i warzywami podane w takiej wersji zachwyci domowników oraz gości. Jest łatwe do przygotowania, a nadzienie można dowolnie modyfikować.
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Podobnie potnij cukinię (jeśli jest grubsza, najpierw przetnij ją wzdłuż). Czerwoną cebulę obierz, posiekaj. Brokuły zalej posoloną wodą, gotuj 5 minut. Odcedź, przelej na sitku bardzo zimną wodą (dzięki temu nie stracą koloru), osącz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju. Wsyp cebulę, po minucie dodaj marchewki, a po 5 minutach - cukinię. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i imbirem. Wymieszaj, smaż jeszcze ok. 4 minut. Warzywa przestudź.
2. Białą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz ziołami prowansalskimi.
3. Ciasto rozwiń na blacie. Z każdego brzegu odetnij cieniutkie paseczki, z których zrobisz później kratkę. Plackiem wylep spód i boki prostokątnej formy. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st. Na ciasto wyłóż mięso, a na nie - brokuły i smażone warzywka. Posyp serem. Na wierzchu zrób kratkę z paseczków ciasta. Piecz ok. 30 minut w 180 st.