Kotleciki z ciecierzycy
Dzień Matki to wyjątkowe święto i doskonała okazja do wyrażenia wdzięczności mamie za trud włożony w nasze wychowanie. Prezent, który dla niej przygotujemy wcale nie musi być drogi i wymyślny, wystarczy że będzie pełen serca i zaangażowania. Co zatem będzie idealnym upominkiem? To proste! Spędź razem z mamą czas wypełniony wspomnieniami i rozmową oraz przygotuj dla niej pyszny obiad.

Składniki
- 400 g gotowanej cieciorki w puszcze np. marki Jasmeen
- 2 łyżki płynu z zalewy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania
Odcedź ciecierzycę (zachowując 2 łyżki płynu) i zblenduj (niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy). Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą), sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (około 2 minut). Kotleciki możecie zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria - ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.