Kotleciki ziemniaczane

Dzieci je uwielbiają, dorośli też. Zrób na obiad pyszne kotleciki z ziemniaków.

Są naprawdę smaczne
Są naprawdę smaczne 123RF/PICSEL

Mrożony groszek wrzuć do garnka z wrzącą wodą, blanszuj przez 2-3 minuty. Wrzuć na moment do lodowatej wody, odcedź. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 2 jajka, starty ser, szczypiorek, szynkę oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosyp do niej mąki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Weź dwa talerze. Do jednego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Każdy obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas