Składniki na 4 porcje: - 4 kotlety cielęce, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, biały pieprz, - mała cebula, - puszka tuńczyka (200 g, 150 g ryby), - 100 ml białego wina, - 250 g śmietany, - 2 łyżki zielonego pieprzu, - 1-2 łyżki soku z limonki, - ewentualnie: plasterki limonki i strąki pieprzu Przygotowanie: Kotlety opiec na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć i razem z cebulą poddusić na pozostałym na patelni tłuszczu. Wlać wino i śmietanę, zagotować. Sos zmiksować, dodać zielony pieprz i ogrzewać 5 minut na małym ogniu. Sos doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal