Reklama

Reklama

Kotlet po burgundzku z zieloną fasolką

W aromatycznym sosie z czerwonego wina.


Składniki:

  • 500 ml czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 owoce jałowca
  • 4 plastry schabu
  • 600 zielonej fasolki
  • 600 g małych ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 30 g bekonu
  • 1 łyżka masła
  • 100 g śmietany

Reklama

  Przygotowanie:

  Czerwone wino, listki laurowe, pieprz i owoce jałowca gotować 30 minut, przyprawy wyjąć. Mąkę zmieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej kotlety, lekko otrzepać. Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z obu stron, zalać czerwonym winem i gotować ok. 15 minut. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 15 minut. Ziemniaczki smażyć na oleju ok. 12 minut, doprawić solą i pieprzem. Bekon uprażyć na chrupko patelni bez tłuszczu, dodać masło i przesmażyć na tym fasolkę. Sos z czerwonego wina zagęścić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

 

 


Czas przygotowania 50 minut

Jedna porcja zawiera 2810 kJ/671 kcal

4 Porcji


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje