Kotlet po burgundzku z zieloną fasolką
W aromatycznym sosie z czerwonego wina.
Składniki:
- 500 ml czerwonego wina
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 2 owoce jałowca
- 4 plastry schabu
- 600 zielonej fasolki
- 600 g małych ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- 30 g bekonu
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany
Przygotowanie:
Czerwone wino, listki laurowe, pieprz i owoce jałowca gotować 30 minut, przyprawy wyjąć. Mąkę zmieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej kotlety, lekko otrzepać. Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z obu stron, zalać czerwonym winem i gotować ok. 15 minut. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 15 minut. Ziemniaczki smażyć na oleju ok. 12 minut, doprawić solą i pieprzem. Bekon uprażyć na chrupko patelni bez tłuszczu, dodać masło i przesmażyć na tym fasolkę. Sos z czerwonego wina zagęścić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 2810 kJ/671 kcal
4 Porcji