Kotlet po mediolańsku (Cotoletta alla Milanese)
Z kuchni włoskiej.
- 1 szalotka,
- 2 łyżki masła,
- pęczek bazylii,
- 4 gałązki tymianku,
- 8 łyżek białego octu balsamicznego,
- 1 listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 600 g ziemniaków,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 125 g bułki tartej,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 cukinie,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na łyżce masła, lekko przestudzić i dodać: posiekane listki bazylii i tymianku, ocet i listek laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować kotlety i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, a następnie smażyć na oleju słonecznikowym przez ok. 15 minut. Kotlety osączyć w taki sposób, aby pozostało na nich jak najwięcej ziół. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Łyżkę masła i 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na dużej patelni i smażyć kotlety z każdej strony ok. 6 minut.
Cukinie pokroić w plastry, pomidory poprzekrawać. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oliwy, dodać cukinię i pomidory, smażyć 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki doprawić rozmarynem, solą i pieprzem.
Kotlety ziemniaki i cukinię z pomidorami nakładać na talerze. Dekorować bazylią i rozmarynem. Kotlety można skropić sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal