Kotlet po mediolańsku (Cotoletta alla Milanese)

Z kuchni włoskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 szalotka,

- 2 łyżki masła,

- pęczek bazylii,

- 4 gałązki tymianku,

- 8 łyżek białego octu balsamicznego,

- 1 listek laurowy,

- sól, pieprz,

- 600 g ziemniaków,

- 3 łyżki oleju słonecznikowego,

- 2 jajka,

- 2 łyżki mąki,

- 125 g bułki tartej,

- 5 łyżek oliwy z oliwek,

- 2 cukinie,

- 200 g pomidorków koktajlowych,

- 2 cebule,

- ząbek czosnku,

- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę zeszklić na łyżce masła, lekko przestudzić i dodać: posiekane listki bazylii i tymianku, ocet i listek laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować kotlety i odstawić na co najmniej 1 godzinę.

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, a następnie smażyć na oleju słonecznikowym przez ok. 15 minut. Kotlety osączyć w taki sposób, aby pozostało na nich jak najwięcej ziół. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Łyżkę masła i 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na dużej patelni i smażyć kotlety z każdej strony ok. 6 minut.

Cukinie pokroić w plastry, pomidory poprzekrawać. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oliwy, dodać cukinię i pomidory, smażyć 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki doprawić rozmarynem, solą i pieprzem.

Kotlety ziemniaki i cukinię z pomidorami nakładać na talerze. Dekorować bazylią i rozmarynem. Kotlety można skropić sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas