Kotlet schabowy z jarzębiną
Schabowy dobrze przyprawiony.

Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry schabu - 2 łyżki oliwy, - 1 łyżka musztardy, - 1 łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego, - mąka, - jajko, - bułka tarta, - sól do smaku, - konfitura z jarzębiny, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, włożyć do miski. Pieprz kolorowy rozetrzeć w moździerzu, a następnie wsypać do miski z mięsem. Dodać oliwę i musztardę, posolić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać, obtaczając dokładnie całe mięso. Włożyć na kilka godzin o lodówki. Kotlety obtaczać: w mące, posolonym do smaku jajku, znowu w mące, znowu jajku, a na koniec w bułce tartej. Formować kształtne, możliwie okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z konfiturą z jarzębiny.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!