Schabowy dobrze przyprawiony.
- 4 plastry schabu - 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól do smaku,
- konfitura z jarzębiny,
- olej do smażenia Plastry schabu rozbić tłuczkiem, włożyć do miski. Pieprz kolorowy rozetrzeć w moździerzu, a następnie wsypać do miski z mięsem. Dodać oliwę i musztardę, posolić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać, obtaczając dokładnie całe mięso. Włożyć na kilka godzin o lodówki. Kotlety obtaczać: w mące, posolonym do smaku jajku, znowu w mące, znowu jajku, a na koniec w bułce tartej. Formować kształtne, możliwie okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z konfiturą z jarzębiny.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!