Kotlet z kapustą i boczkiem
Pożywny obiad.

Składniki na 4 porcje:
- główka kapusty włoskiej,- 1 jajko, - 4 piersi kurczaka,- 2 łyżki śmietany,- litr bulionu warzywnego, - tarta bułka, - 3 plastry boczku wędzonego, - 5 łyżek mąki, - łyżka oleju, sól, pieprz, - 3 łyżki margaryny, - 6 łyżek mleka
Przygotowanie:
Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować, ugotować w bulionie. Piersi umyć, osuszyć, rozbić. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Mięso obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć na oleju z obu stron. Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupiąco. Kapustę odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety podawać razem z kapustą i boczkiem.
Czas przygotowania 35 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi