Kotlety jarskie
Powstają z połączenia kilku warzyw - ziemniaków, cukinii, marchewki i cebuli. Gdy dołożymy do nich ulubione dodatki oraz składniki panierki, otrzymamy wartościowy wegetariański obiad.

Składniki
- 700-800 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebulka
- 1 cukinia
- 1 całe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- papryka słodka/ostra
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- jajko/jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- mąka pszenna
- zielenina
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.2. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno i szklimy na oleju.3. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.4. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, ew. bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.5. W większej misce łączymy przygotowane ziemniaki, stare marchewkę i cukinię oraz rozdrobnioną i zeszkloną cebulkę, dodajemy przyprawy, mieszamy.6. Z powstałej masy tworzymy niewielkie kotleciki i nieznacznie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron. Na talerzach ozdabiamy dowolną zieleniną.
***#POMAGAMINTERIAHubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>