Kotlety jarskie

Powstają z połączenia kilku warzyw - ziemniaków, cukinii, marchewki i cebuli. Gdy dołożymy do nich ulubione dodatki oraz składniki panierki, otrzymamy wartościowy wegetariański obiad.

Kotleciki sprawdzą się też solo, na przykład w wersji na zimno.
Kotleciki sprawdzą się też solo, na przykład w wersji na zimno.123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.

2. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno i szklimy na oleju.

3. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

4. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, ew. bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.

5. W większej misce łączymy przygotowane ziemniaki, stare marchewkę i cukinię oraz rozdrobnioną i zeszkloną cebulkę, dodajemy przyprawy, mieszamy.

6. Z powstałej masy tworzymy niewielkie kotleciki i nieznacznie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron. Na talerzach ozdabiamy dowolną zieleniną.

***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas