Kotlety piątkowe

Są tak smaczne, że prawdopodobnie przypadną do gustu także "mięsożercom". Dodatkowy bonus związany z kotletami ziemniaczanymi to niski kosz ich przygotowania.

Mało kto poprzestaje na jednej sztuce
Mało kto poprzestaje na jednej sztuce123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami.

4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę (wystarczą zwykle 3 łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można było formować z niego kotlety). Do ciasta dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko starannie mieszamy. 

5. Z ciasta tworzymy kotleciki, namaczamy je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas