Kotlety pożarskie
Klasyczne danie.

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag mięsa mielonego z drobiu, - 2 jaja, - 2 łyżki mleka, - bułka tarta, - sól, pieprz, - gotowa przyprawa do mięsa mielonego,- natka pietruszki, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Łyżkę tartej bułki wymieszać z mlekiem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do salaterki. Dodać do niego żółtka, tartą bułkę, posiekaną natkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Wyrobić całość na jednolitą masę. Z białek ubić pianę, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać. Formować niewielkie owalne kotlety. Obtaczać je w tartej bułce, każdy lekko spłaszczyć nożem. Smażyć na niezbyt gorącym oleju, uważając, aby wierzch mięsa nie był zbyt przyrumieniony, a środek surowy. Podawać bezpośrednio po usmażeniu jako danie obiadowe. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i zieloną sałatą z pomidorami i ogórkiem polaną sosem winegret.
Czas przygotowania: 35 minut