Kotlety schabowe
Kotlet schabowy to prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Z zestawie z ziemniakami i surówką nie ma sobie równych. Aby kotlety schabowe były jeszcze smaczniejsze, warto wykorzystać pewien prosty trik.
Jak zrobić kotlety schabowe, tak, by smakowały najlepiej? Poza dobrej jakości mięsem, tzw. podwójną panierką (szczegóły w przepisie poniżej) warto wykorzystać następujący trik - surowe, rozbite tłuczkiem mięso, przed smażeniem umieszcza się na kilka godzin w miseczce z chłodnym mlekiem oraz cebulą pokrojoną w krążki i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Dzięki temu prostemu zabiegowi kotlety schabowe będą dobre jak nigdy dotąd!
1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Opcjonalnie - przetrzymujemy je w miseczce z mlekiem, cebulą i czosnkiem.
2. Jajko wbijamy do osobnej miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.
3. Kotlety schabowe lekko posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na kilka minut. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. W kolejnym kroku ponownie zanurzamy je w jajku i panierujemy w samej bułce tartej - dzięki podwójnemu panierowaniu będzie jeszcze smaczniej.
4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.
5. Gotowe kotlety schabowe odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).
Zobacz także inny przepis na kotlety schabowe
***
Zobacz więcej: