Reklama

Reklama

Kotlety schabowe

Oto prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Z zestawie z ziemniakami i surówką nie ma sobie równych. Aby schabowy był jeszcze smaczniejszy, warto wykorzystać pewien prosty trik.

Charakterystyczny dźwięk rozbijania kotletów schabowych rozlega się w polskich mieszkaniach średnio co tydzień, w niedzielne przedpołudnia. Wystarczy przejść się klatką schodową dowolnego bloku mieszkalnego, by się o tym przekonać. Wiadomo, że odświętny obiad to rosół i schabowy serwowany "na drugie". Bez tego rarytasu nie może się obejść też większość imprez rodzinnych, schabowe wjeżdżają na weselne i komunijne stoły, na stypach również czymś zagryzać trzeba... Co zrobić, by wydobyć z kotletów głębię smaku? Poza dobrej jakości mięsem, tzw. podwójną panierką (szczegóły w przepisie poniżej) warto wykorzystać następujący trik - surowe, rozbite tłuczkiem mięso, przed smażeniem umieszcza się na kilka godzin w miseczce z chłodnym mlekiem oraz cebulą pokrojoną w krążki i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Dzięki temu prostemu zabiegowi kotlety będą dobre jak nigdy dotąd!

Składniki

  • 500 g schabu
  • 1-2 całe jajka
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • smalec do smażenia (ew. olej)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1 szklanka mleka, 1 cebula, ząbek czosnku

Reklama

1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Opcjonalnie - przetrzymujemy je w miseczce z mlekiem, cebulą i czosnkiem.

2. Jajko wbijamy do osobnej miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na kilka minut. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. W kolejnym kroku ponownie zanurzamy je w jajku i panierujemy w samej bułce tartej - dzięki podwójnemu panierowaniu będzie jeszcze smaczniej.

4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.

5. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>> 

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>> 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje