Kotlety schabowe

Aktualizacja

Kotlet schabowy to prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Z zestawie z ziemniakami i surówką nie ma sobie równych. Aby kotlety schabowe były jeszcze smaczniejsze, warto wykorzystać pewien prosty trik.

Dobrej jakości mięso na kotlety schabowe to nie wszystko. Sekret tkwi w szczegółach dotyczących przyrządzania
Dobrej jakości mięso na kotlety schabowe to nie wszystko. Sekret tkwi w szczegółach dotyczących przyrządzaniaPicsel123RF/PICSEL

Jak zrobić kotlety schabowe, tak, by smakowały najlepiej? Poza dobrej jakości mięsem, tzw. podwójną panierką (szczegóły w przepisie poniżej) warto wykorzystać następujący trik - surowe, rozbite tłuczkiem mięso, przed smażeniem umieszcza się na kilka godzin w miseczce z chłodnym mlekiem oraz cebulą pokrojoną w krążki i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Dzięki temu prostemu zabiegowi kotlety schabowe będą dobre jak nigdy dotąd!

1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Opcjonalnie - przetrzymujemy je w miseczce z mlekiem, cebulą i czosnkiem.

2. Jajko wbijamy do osobnej miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

3. Kotlety schabowe lekko posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy je na kilka minut. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. W kolejnym kroku ponownie zanurzamy je w jajku i panierujemy w samej bułce tartej - dzięki podwójnemu panierowaniu będzie jeszcze smaczniej.

4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.

5. Gotowe kotlety schabowe odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).

Zobacz także inny przepis na kotlety schabowe

***

Zobacz więcej:

Jak zrobić kotleta de volaille?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas