Kotlety warzywne
Smaczne i zdrowe!

Składniki
- 2 selery
- 4 marchewki
- 30 dag dyni
- 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- natka pietruszki
- garść rukoli
- 10 dag mąki owsianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 szklanki bułki tartej
- czerwona cebula
- jabłko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Selery i marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Dynię obierz, wydrąż środek i zetrzyj na tarce lub zmiel w blenderze. Ryż (albo kaszę) ugotuj w osolonym wrzątku. Cebule obierz, posiekaj drobno i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa, podlej wodą i duś, aż zmiękną i odparują. 2. Wymieszaj z wystudzonym ryżem lub kaszą, posiekaną pietruszką i rukolą. Dodaj mąkę owsianą i mąkę ziemniaczaną. Przypraw solą, pieprzem i curry. Uformuj kotlety, obtocz w bułce i smaż na złoto.