Kotlety z jajkiem
Kotlety z niespodzianką to dwa rodzaje mięsa drobiowego, mnogość aromatycznych przypraw, a w środku niespodzianka, zdrowa i smaczna. Zaskocz domowników i przygotuj im pyszne kotleciki z jajkami przepiórczymi.
Kotlety z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
1. Jajka przepiórcze gotujemy trzy minuty, obieramy, zostawiamy w całości lub przekrajamy na pół, w zależności od wielkości formowanych kotletów.
2. Szklanką wrzącej wody zalewamy w miseczce płatki owsiane, przykrywamy na pięć minut, a gdy powstała zawiesina całkowicie ostygnie, wlewamy ją do zmielonego mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko kurze i przyprawy.
3. Z masy formujemy kotlety, wkładając do środka całe jajko przepiórcze lub jego połówkę, w zależności od wielkości porcji mięsa. Smażymy kotlety z niespodzianką na tłuszczu z obu stron, do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na kotlety warzywne
Spróbuj także kotletów z pieczarek
Wolisz bardziej klasyczne smaki? Oto tradycyjny przepis na kotlet de volaille
* * *
Zobacz więcej: