Reklama

Reklama

Kotlety z jajkiem

Kotlety z niespodzianką to dwa rodzaje mięsa drobiowego, mnogość aromatycznych przypraw, a w środku niespodzianka, zdrowa i smaczna. Zaskocz domowników i przygotuj im pyszne kotleciki z jajkami przepiórczymi.

Składniki

  • 500 g mielonego udźca z indyka
  • 500 g mielonych piersi z kurczaka
  • 1 surowe jajko
  • kilka jajeczek przepiórczych
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy
  • mielone ziele angielskie
  • mielona papryka ostra
  • przyprawa do kurczaka
  • olej lub smalec do smażenia
  • mąka, płatki jaglane lub bułka tarta do obtaczania kotletów

Kotlety z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?

1. Jajka przepiórcze gotujemy trzy minuty, obieramy, zostawiamy w całości lub przekrajamy na pół, w zależności od wielkości formowanych kotletów.

2. Szklanką wrzącej wody zalewamy w miseczce płatki owsiane, przykrywamy na pięć minut, a gdy powstała zawiesina całkowicie ostygnie, wlewamy ją do zmielonego mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko kurze i przyprawy.

3. Z masy formujemy kotlety, wkładając do środka całe jajko przepiórcze lub jego połówkę, w zależności od wielkości porcji mięsa. Smażymy kotlety z niespodzianką na tłuszczu z obu stron, do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Reklama

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na kotlety warzywne

Spróbuj także kotletów z pieczarek

Wolisz bardziej klasyczne smaki? Oto tradycyjny przepis na kotlet de volaille

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy