Kotlety z jajkiem

Aktualizacja

Kotlety z niespodzianką to dwa rodzaje mięsa drobiowego, mnogość aromatycznych przypraw, a w środku niespodzianka, zdrowa i smaczna. Zaskocz domowników i przygotuj im pyszne kotleciki z jajkami przepiórczymi.

Kotlety z jajkiem przepiórczym są przepyszne i bardzo sycące!
Kotlety z jajkiem przepiórczym są przepyszne i bardzo sycące!Picsel123RF/PICSEL

Kotlety z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?

1. Jajka przepiórcze gotujemy trzy minuty, obieramy, zostawiamy w całości lub przekrajamy na pół, w zależności od wielkości formowanych kotletów.

2. Szklanką wrzącej wody zalewamy w miseczce płatki owsiane, przykrywamy na pięć minut, a gdy powstała zawiesina całkowicie ostygnie, wlewamy ją do zmielonego mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko kurze i przyprawy.

3. Z masy formujemy kotlety, wkładając do środka całe jajko przepiórcze lub jego połówkę, w zależności od wielkości porcji mięsa. Smażymy kotlety z niespodzianką na tłuszczu z obu stron, do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na kotlety warzywne

Spróbuj także kotletów z pieczarek

Wolisz bardziej klasyczne smaki? Oto tradycyjny przepis na kotlet de volaille

* * *

Zobacz więcej:

Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas