Kotlety z jajkiem
Kotlety z niespodzianką to dwa rodzaje mięsa drobiowego, mnogość aromatycznych przypraw, a w środku niespodzianka, zdrowa i smaczna. Zaskocz domowników i przygotuj im pyszne kotleciki z jajkami przepiórczymi.

Składniki
- 500 g mielonego udźca z indyka
- 500 g mielonych piersi z kurczaka
- 1 surowe jajko
- kilka jajeczek przepiórczych
- 5 łyżek płatków owsianych
- szklanka wody
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy
- mielone ziele angielskie
- mielona papryka ostra
- przyprawa do kurczaka
- olej lub smalec do smażenia
- mąka, płatki jaglane lub bułka tarta do obtaczania kotletów
Kotlety z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
1. Jajka przepiórcze gotujemy trzy minuty, obieramy, zostawiamy w całości lub przekrajamy na pół, w zależności od wielkości formowanych kotletów.
2. Szklanką wrzącej wody zalewamy w miseczce płatki owsiane, przykrywamy na pięć minut, a gdy powstała zawiesina całkowicie ostygnie, wlewamy ją do zmielonego mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko kurze i przyprawy.
3. Z masy formujemy kotlety, wkładając do środka całe jajko przepiórcze lub jego połówkę, w zależności od wielkości porcji mięsa. Smażymy kotlety z niespodzianką na tłuszczu z obu stron, do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na kotlety warzywneSpróbuj także kotletów z pieczarekWolisz bardziej klasyczne smaki? Oto tradycyjny przepis na kotlet de volaille* * *Zobacz więcej: