Krążki z dynią i bazylią
Wyśmienite danie na kolację

Składniki
- mięso
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz biały
- oliwa
- farsz czerwony
- 1 szkl. dyni startej na drobne wiórki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
- mielony kolorowy pieprz
- farsz zielony
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka serka śmietankowego do smarowania
- 1 łyżeczka mąki gryczanej
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
6 osób
Sposób przygotowania
1. Farsz czerwony: marchew i cebulę obierz, drobno zetrzyj. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć wiórki, dołóż dynię. Podsmaż, domieszaj mąkę i przyprawy. Składniki zmiksuj. 2. Farsz zielony: bazylię umyj, osusz, posiekaj (z gałązkami). Utrzyj z serkiem, mąką i przyprawami. 3. Mięso umyj, osusz i rozbij na cienkie filety. Natrzyj je czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Rozsmaruj na każdym czerwony farsz, przykryj go zielonym. Filety dość ciasno zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj oliwą. Piecz 45 min w 180°C, podlewając wodą.