Krem cappuccino z czekoladą
Delikatny deser dla miłośników czekolady.
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 300 g śmietany
- 250 g kremowego twarożku
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1-2 łyżki wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać, roztopić w gorącej kąpieli. Nałożyć do szprycy cukierniczej i dekorować szklanki lub salaterki od wewnętrznej strony, odstawić do zastygnięcia. Mleko podgrzać, dodać białą czekoladę i kawę, rozpuścić, ostudzić.
200 g śmietany ubić. Twarożek i 1 cukier waniliowy, wmieszać do mleka z czekoladą. Wmieszać bitą śmietanę i rozdzielić do szklaneczek. Wstawić na 1-2 godz. W chłodne miejsce. 100 g śmietany ubić, wsypując 1 opakowanie cukru waniliowego. Rozdzielić do szklanek. Posypać wiórkami czekoladowymi.