Jak roztopić czekoladę w gorącej kąpieli wodnej?

"Gorąca kąpiel" coraz częściej pojawia się w przepisach. Na czym polega ta metoda?

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Oczywiście nie chodzi o to, aby zabierać produkty do wanny!

Gorąca kąpiel  (Double Boiler) to metoda, dzięki której możemy podgrzewać produkty na kuchence bez ryzyka ich przypalenia. Produkt wystarczy umieścić w naczyniu, które należy wstawić do większego naczynia z wodą.  W kąpieli wodnej gotujemy bez przykrycia. Przygotowanie czekolady

Czekoladę należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością. Należy też uważać, aby woda nie dostała się do czekolady. Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu.

Porada: Jeśli z przepisu wynika, że czekoladę topimy wraz z dodatkami (np. masłem, śmietaną, tłuszczem kokosowym), to wszystkie składniki powinny być umieszczone w miseczce razem, od początku procesu i powinny być w temperaturze pokojowej.

Ta metoda nadaje się nie tylko do roztapiania czekolady, ale też do produkcji sosów i kremów. Warto ją poznać, bo jest niezbędna do przygotowania wielu klasycznych dań takich jak sos holenderski czy zabaglione.

IG

Smacznego
 123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas