Jak roztopić czekoladę w gorącej kąpieli wodnej?
"Gorąca kąpiel" coraz częściej pojawia się w przepisach. Na czym polega ta metoda?
Oczywiście nie chodzi o to, aby zabierać produkty do wanny!
Gorąca kąpiel (Double Boiler) to metoda, dzięki której możemy podgrzewać produkty na kuchence bez ryzyka ich przypalenia. Produkt wystarczy umieścić w naczyniu, które należy wstawić do większego naczynia z wodą. W kąpieli wodnej gotujemy bez przykrycia. Przygotowanie czekolady
Czekoladę należy drobno posiekać i umieścić w czystej i suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością. Należy też uważać, aby woda nie dostała się do czekolady. Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu.
Porada: Jeśli z przepisu wynika, że czekoladę topimy wraz z dodatkami (np. masłem, śmietaną, tłuszczem kokosowym), to wszystkie składniki powinny być umieszczone w miseczce razem, od początku procesu i powinny być w temperaturze pokojowej.
Ta metoda nadaje się nie tylko do roztapiania czekolady, ale też do produkcji sosów i kremów. Warto ją poznać, bo jest niezbędna do przygotowania wielu klasycznych dań takich jak sos holenderski czy zabaglione.
IG