Reklama

Reklama

Krem czekoladowy

Polecamy bardzo dobry krem czekoladowy.

Składniki

Na około 400 g

  • 100 g czekolady deserowej
  • ¼ litra mleka
  • 30 g kaszki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 g mielonych orzechów laskowych

Przygotowanie

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna łyżka to około 45 kcal,1 g białka, 3 g tłuszczu, 3 g węglowodanów


1. Siekamy czekoladę. Garnek opłukujemy zimną wodą i powoli podgrzewamy w nim na małym ogniu mleko z posiekaną czekoladą, aż się roztopi. Potem, wciąż mieszając, zagotowujemy czekoladowe mleko.

2. Dodajemy kaszkę i rodzynki, cały czas mieszając trzepaczką,wszystko krótko zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kaszkę na około 10 minut do napęcznienia. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy laskowe.

3. Kaszkę z czekoladą i orzechami przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Tak uzyskany krem należy przełożyć do czystego słoika z zakrętką i odstawić do wystudzenia. W lodówce można go przechowywać przez około 7 dni.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny


Dowiedz się więcej na temat: Mus czekoladowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje