Krem czekoladowy
Polecamy bardzo dobry krem czekoladowy.
Składniki
Na około 400 g
- 100 g czekolady deserowej
- ¼ litra mleka
- 30 g kaszki pełnoziarnistej
- 2 łyżki rodzynek
- 50 g mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna łyżka to około 45 kcal,1 g białka, 3 g tłuszczu, 3 g węglowodanów
1. Siekamy czekoladę. Garnek opłukujemy zimną wodą i powoli podgrzewamy w nim na małym ogniu mleko z posiekaną czekoladą, aż się roztopi. Potem, wciąż mieszając, zagotowujemy czekoladowe mleko.
2. Dodajemy kaszkę i rodzynki, cały czas mieszając trzepaczką,wszystko krótko zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kaszkę na około 10 minut do napęcznienia. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy laskowe.
3. Kaszkę z czekoladą i orzechami przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Tak uzyskany krem należy przełożyć do czystego słoika z zakrętką i odstawić do wystudzenia. W lodówce można go przechowywać przez około 7 dni.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny