Krem kukurydziany
Rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. Warto jej skosztować, bo tego wyrazistego smaku z nutą kukurydzianej słodyczy nie da się zapomnieć.

Składniki
- Tacka włoszczyzny
- 2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera
- 100 g salami
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- tymianek, majeranek
- szczypta kolendry
- szczypta curry
- 1/3 szklanki śmietany do zup
- dowolna zielenina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- olej do smażenia
1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Salami kroimy w paseczki, cebulę obieramy, myjemy i drobno kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i salami. Smażymy, aż cebula zmięknie i się lekko przyrumieni. Dodajemy całość do bulionu, gotujemy.4. Kukurydzę osączamy, przesypujemy do naczynia blendera i blendujemy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Dodajemy do gotującej się zupy, wsypujemy przyprawy. Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy mieszaninę do garnka. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.5. Zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i zieleniną.