Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry.
Składniki:
- kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
- 3 buraki
- 4 duże marchwie
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 350 ml wody
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: pieprz, sól, cynamon
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.