Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Krem - lepsza wersja zupy?
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 porcja rosołowa (np. korpus i 3 skrzydełka)
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3-4 duże pomidory
- 1-2 ząbki czosnku, maggi
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz, cukier, bazylia
Przygotowanie:
1. Papryki umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i włóż do foliowego woreczka. Odłóż papryki do przestudzenia.
2. Porcję rosołową opłucz starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń pojawiającą się szumowinę. Wrzuć obraną i opieczoną na palniku cebulę.
3. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć do gotującego się wywaru. Dodaj obraną pietruszkę oraz seler. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
4. Ułóż na sicie pomidory, sparz wrzątkiem, i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój, wrzuć do zupy. Papryki obierz, usuń nasiona, również dodaj do rosołku. Gotuj razem jeszcze 10 minut.
5. Usuń z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupę zmiksuj na gładki krem, ponownie ustaw na palniku. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem i maggi. Posyp startym serem i listkami bazylii.