Zajadaj codziennie. Są trzy razy zdrowsze od zwykłej rzodkiewki

Choć wyglądają niepozornie, kiełki rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych uwzględnianie ich w codziennej diecie przynosi szereg korzyści. Są polecane dla osób dbających o odporność, układ trawienny i serce. Mimo że dostępne są przez cały rok, ich wzmacniające działanie szczególnie docenimy w okresie przesilenia wiosennego, kiedy często czujemy się senni, zmęczeni i ociężali.

Uwzględnij w diecie kiełki rzodkiewki
Uwzględnij w diecie kiełki rzodkiewki123RF/PICSEL

Od żywności żeglarzy po superfood

Według chińskich legend za odkrycie korzyści jedzenia kiełków odpowiedzialni byli żeglarze. Po długich i wyczerpujących poszukiwaniach lądu, w desperacji szukali na pokładzie czegoś do zjedzenia. W pewnym momencie zwrócili uwagę na kiełkującą pod wpływem wilgoci fasolę. Okazała się nie tylko smaczna, ale i zaspokoiła głód. Mimo że to tylko legenda, może być w niej ziarno prawdy. Proces kiełkowania podwaja, a czasem nawet potraja wartość odżywczą rośliny.

Dlaczego warto jeść kiełki rzodkiewki? Właściwości

Stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki to źródło witaminy C, która jest absolutną podstawą budowania odporności organizmu na infekcje. Niepozorne rośliny zawierają też dużą ilość witamin z grupy B, niezbędnych dla dobrego samopoczucia, funkcjonowania układu nerwowego i niwelowania uczucia znużenia. Ponadto kiełki rzodkiewki zawierają również minerały: żelazo, magnez i wapń, które wspomagają zdrowie kości i mięśni.

Jak smakują kiełki rzodkiewki?

Charakteryzują się lekko pikantnym, świeżym smakiem. Dzięki nim potrawy zyskują bardziej intensywny charakter. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek i dań z woka. Stanowią wzbogacający potrawy, chrupiący akcent.

Jedz dla poprawy trawienia i pracy jelit

Kiełki rzodkiewki zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit, zapobiegając zaleganiu w nich resztek pokarmowych i zmniejszając prawdopodobieństwo pojawienia się zaparć. Zwiększają uczucie sytości, pomagają ograniczyć podjadanie. Łącząc to z niską kalorycznością, kiełki rzodkiewki stają się doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Ich charakterny smak podnosi walory posiłków, które wcześniej mogły wydawać się mdłe i nijakie.

Należy wspomnieć, że młode rośliny w naturalny sposób pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.

Kiełkujące rośliny są bogate w cenne składniki
Kiełkujące rośliny są bogate w cenne składniki 123RF/PICSEL

Kiełki rzodkiewki to wsparcie dla serca

Ich regularne spożywanie może równoważyć w organizmie poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu. Sprzyja również poprawie krążenia krwi. Zawarte w kiełkach antyoksydanty i potas sprzyjają prawidłowemu działaniu serca i regulowaniu ciśnienia krwi.

Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne

Kiełki okazują się naszymi sprzymierzeńcami w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych w organizmie. Naturalne związki siarkowe obecne w ich składzie są odpowiedzialne nie tylko za wyrazisty smak. Pomagają jednocześnie eliminować bakterie i grzyby.

Dodatkowo kiełki rzodkiewki działają detoksykująco. Usprawniając usuwanie niepożądanych substancji z organizmu, okazują się wsparciem zarówno dla nerek, jak i wątroby. Pomagają także w neutralizowaniu toksyn, będących wynikiem niezdrowej diety i stresu.

Przeciwwskazania

Poszukiwania nowalijek w sklepach i na straganach to moment, na który wielu z nas czekało przez całą zimę. Kiełki rzodkiewki można wyhodować samodzielnie w domowym zaciszu. Mimo ich wielu zalet niektórzy muszą uważać. Spożywania kiełków powinny unikać osoby z osłabionym układem odpornościowym (np. po przebytej chorobie i antybiotykoterapii) oraz tuż po zatruciu pokarmowym.

Jowita Michalska: AI zamiast przyjaciela. Duży światowy biznesINTERIA.PL