Reklama

Reklama

Krem z białych warzyw z serem lazur

Problemem wielu zup jest płytki smak i monotonia. Receptą na to, aby danie nabrało charakteru, jest dodanie odpowiednich przypraw lub wyrazistych składników. Jednym z nich może być ser pleśniowy, np. lazur czy gorgonzola. Już jego niewielki kawałek sprawi, że smak będzie lekko ostry, pikantny. Ale nie wolno przesadzić z ilością, bo może zdominować całość, a poza tym nie brak mu tłuszczu i kalorii.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 1 porcji

Składniki

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/3 selera korzeniowego
  • 1/2 cebuli
  • 60 g rzepy
  • 30 g sera pleśniowego
  • lazur
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego
  • tymianku

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, zeszklić pokrojone warzywa. Wszystko zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Reklama

Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Podawać z pokruszonym lazurem.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia najedzonych dziewczyn":

Dowiedz się więcej na temat: zupa krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje