Krem z białych warzyw z serem lazur

Problemem wielu zup jest płytki smak i monotonia. Receptą na to, aby danie nabrało charakteru, jest dodanie odpowiednich przypraw lub wyrazistych składników. Jednym z nich może być ser pleśniowy, np. lazur czy gorgonzola. Już jego niewielki kawałek sprawi, że smak będzie lekko ostry, pikantny. Ale nie wolno przesadzić z ilością, bo może zdominować całość, a poza tym nie brak mu tłuszczu i kalorii.

Krem z białych warzyw z serem lazur
Krem z białych warzyw z serem lazur123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, zeszklić pokrojone warzywa. Wszystko zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Podawać z pokruszonym lazurem.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia najedzonych dziewczyn":

Okładka książki "Dieta najedzonych dziewczyn"
Okładka książki "Dieta najedzonych dziewczyn"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas