Krem z białych warzyw z serem lazur
Problemem wielu zup jest płytki smak i monotonia. Receptą na to, aby danie nabrało charakteru, jest dodanie odpowiednich przypraw lub wyrazistych składników. Jednym z nich może być ser pleśniowy, np. lazur czy gorgonzola. Już jego niewielki kawałek sprawi, że smak będzie lekko ostry, pikantny. Ale nie wolno przesadzić z ilością, bo może zdominować całość, a poza tym nie brak mu tłuszczu i kalorii.

Składniki: 200 ml bulionu drobiowego łyżka masłakilka różyczek kalafiora
1/3 selera korzeniowego1/2 cebuli60 g rzepy30 g sera pleśniowegolazursól, pieprzszczypta suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, zeszklić pokrojone warzywa. Wszystko zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Podawać z pokruszonym lazurem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia najedzonych dziewczyn":
