Krem z cukinii na ostro

Rozgrzewający!

Krem z cukinii
Krem z cukinii123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3-4 cukinie (1 kg)
  • cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • papryczka chilli, drobno posiekana (plus kilka plasterków do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli (5-6 minut). Następnie dodaj pokrojone cukinie i smaż, mieszając, jeszcze 4-5 minut.

2. Zalej warzywa bulionem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 3 Nałóż zupę na talerze. Udekoruj listkami mięty, jogurtem i plasterkami chilli, skrop resztą oliwy. Podawaj z ćwiartkami cytryny i chrupiącym pieczywem, np. z podpłomykiem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas