Krem z cukinii na ostro
Rozgrzewający!
Krem z cukinii123RF/PICSEL
Składniki:
- 3-4 cukinie (1 kg)
- cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- papryczka chilli, drobno posiekana (plus kilka plasterków do dekoracji)
- 3 łyżki oliwy
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki listków mięty
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli (5-6 minut). Następnie dodaj pokrojone cukinie i smaż, mieszając, jeszcze 4-5 minut.
2. Zalej warzywa bulionem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 3 Nałóż zupę na talerze. Udekoruj listkami mięty, jogurtem i plasterkami chilli, skrop resztą oliwy. Podawaj z ćwiartkami cytryny i chrupiącym pieczywem, np. z podpłomykiem.