Krem z kaszy jaglanej i gruszki
Ze względu na jej zdrowotne właściwości kaszy jaglanej warto, aby pojawiała się na talerzach naszych maluszków jak najczęściej. Dlatego dzisiaj proponuję prosty i zdrowy przepis właśnie z moją ukochaną kaszą
Co potrzebujemy?
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 gruszka
szczypta cynamonu
4-5 suszonych moreli (bez siarczynów)
4 łyżki mleka naturalnego lub modyfikowanego
(dla dzieci starszych) kopiata łyżka jogurtu greckiego
opcjonalnie można jeszcze dodać 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Jak robimy?
Krok 1: Kaszę prażymy najpierw na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wsypujemy ją do koszyczka w BEABA Babycook. Do samego koszyczka nalewamy tyle wody, aby jej poziom nad kaszą wynosił jakieś 2-3 mm i gotujemy na parze(Babycook - 3 poziom wody w dzbanku). Kaszę możemy również ugotować w wodzie w normalnym garnku.
Krok 2: W międzyczasie zalewamy morele wrzątkiem. Gruszki obieramy i kroimy.
Krok 3: Po ugotowaniu wrzucamy kaszę z koszyczka na dno dzbanka BEABA Babycook (lub miski, w której będziemy blendować), dodajemy morele, pokrojoną gruszkę, cynamon i mleko. Wszystko razem miksujemy. Studzimy przez ok. 5 minut (zalecam aby zawsze sprawdzić temperaturę), następnie przekładamy do miseczki i możemy podać dziecku.
***Dla starszego dziecka do kremu możemy dodać na wierzch jogurt grecki.