Krem z porów i ziemniaków

Przepis na pyszną zupę.

Zupę możesz podać z grzankami
Zupę możesz podać z grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plasterki wędzonej szynki
  • łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu.

2. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, pory i łodygi selera w krążki. Wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodaj tymianek, zalej bulionem i wodą. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 20-30 minut.

3. Zdejmij zupę z ognia, po czym dokładnie zmiksuj. Dodaj jogurt i podgrzej (nie gotuj). Przypraw solą i pieprzem.

4. Plasterki szynki porwij na małe kawałki. Jeżeli wolisz chrupiącą posypkę, króciutko podpraż je na suchej patelni. Na talerzach posyp zupę kawałkami szynki i posiekaną natką pietruszki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas