Krem z porów i ziemniaków
Przepis na pyszną zupę.
Składniki:
- 2 duże pory
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 4 plasterki wędzonej szynki
- łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu.
2. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, pory i łodygi selera w krążki. Wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodaj tymianek, zalej bulionem i wodą. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 20-30 minut.
3. Zdejmij zupę z ognia, po czym dokładnie zmiksuj. Dodaj jogurt i podgrzej (nie gotuj). Przypraw solą i pieprzem.
4. Plasterki szynki porwij na małe kawałki. Jeżeli wolisz chrupiącą posypkę, króciutko podpraż je na suchej patelni. Na talerzach posyp zupę kawałkami szynki i posiekaną natką pietruszki.