Reklama

Krem z porów i ziemniaków

Pyszna zupa, w sam raz na obiad jesienną porą

Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pory pokrojone w plastry
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 200 ml śmietanki np. Wypasionej 30% Mlekovita
  • 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane np. Mlekovita do smażenia
  • Do podania:
  • 4 łyżki śmietany np. Polskiej 18% Mlekovita
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
  • 1/4 piklowanego pora*
  • 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika

Sposób przygotowania

1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. 

2. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut.  Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką , doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną  i piklowanym porem.

Składniki dla: 4

Składniki na piklowanego pora

  • 1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
  • 30 ml octu z białego wina
  • 30 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy

Sposób przygotowania

Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku.  Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy