Krem z porów i ziemniaków
Pyszna zupa, w sam raz na obiad jesienną porą
Sposób przygotowania
1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki.
2. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką , doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną i piklowanym porem.
Sposób przygotowania
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.