1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
1/4 piklowanego pora*
1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
Sposób przygotowania
1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki.
Reklama
2. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką , doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną i piklowanym porem.
Składniki dla: 4
Składniki
na piklowanego pora
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy
Sposób przygotowania
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.