Krem ziemniaczany z krążkami
Klasyczna kartoflanka w nowej wersji
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag cebuli
- włoszczyzna
- 3 łyżki masła klarowanego
- pół szklanki mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj włoszczyznę z cebulą, smaż przez 15 minut. Zalej 1,5 l wody, dodaj ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość gotuj do miękkości ziemniaków. Gotową zupę odstaw na chwilę do ostygnięcia. Wyjmij przyprawy, zmiksuj.
2. Mąkę posól, zagnieć z 1/4 szklanki gorącej wody i szczyptą soli, rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką krążki, ponakłuwaj widelcem, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C około 15 minut. Uważaj, by krążki się nie przypaliły. Zamiast krążków możesz dodać do zupy groszek ptysiowy, kluseczki lane lub kładzione. Podawaj ze szczypiorkiem.
3. Jeśli ugotujesz dużo zupy, następnego dnia dodaj do niej kilka suszonych śliwek i ponownie zmiksuj. Będzie miała zupełnie inny smak.