Kremowa grochówka
Z dodatkiem żółtego sera.
Składniki:
- 35 dag żółtego łuskanego grochu
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 6 łyżek startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Groch przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem około godziny. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do grochu po ok. 30 minutach gotowania. Ugotowane do miękkości warzywa zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku albo gorącego bulionu.
3. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotową grochówkę przelej do kokilek albo kubeczków. Każdą porcję posyp startym żółtym serem.