Kremowa królowa jesiennych potraw. Intensywnie rozgrzewająca zupa dyniowo-imbirowa

Jak przygotować obłędną w smaku zupę krem z dyni?
Jak przygotować obłędną w smaku zupę krem z dyni?123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości jesiennej zupy z dyni

  • wpływa na szybsze zwalczanie zaparć,
  • obniża zbyt wysoki cholesterol,
  • łagodzi pierwsze objawy przeziębienia i grypy,
  • działa antywirusowo oraz przeciwpasożytniczo,
  • powstrzymuje chęć podjadania między posiłkami.

Zupa dyniowa z imbirem - jakie produkty kupić?

Jakie składniki są niezbędne w zupie dyniowej?
Jakie składniki są niezbędne w zupie dyniowej?123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g pieczonej lub gotowanej dyni Hokkaido
  • 1 l rosołu lub bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2-3 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Gotowanie zupy - krok po kroku

  1. Z korzenia imbiru odcinamy kawałek, obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i wrzucamy do czystej miski.
  2. Ząbki czosnku pozbawiamy łupiny, a następnie przeciskamy przez praskę i dorzucamy do imbiru. Cebulę, marchew oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy porcję oliwy, dorzucamy imbir oraz czosnek, całość podgrzewając przez 2-3 minuty.
  4. W kolejnym kroku dorzucamy cebulę, marchew oraz ziemniaki i ponownie przesmażamy przez 3-4 minuty.
  5. Na końcu dodajemy upieczoną lub ugotowaną dynię, a całość zalewamy podgrzanym wcześniej bulionem.
  6. Składniki gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut, do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy do zupy śmietanę 18%, a także przyprawy - kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon.
  8. Na koniec sięgamy po blender ręczny i miksujemy całość na gładki krem. Gotową zupę dyniowo-imbirową podajemy z grzankami. Smacznego!
Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria KulinariaInteria Kulinaria