Kremowa królowa jesiennych potraw. Intensywnie rozgrzewająca zupa dyniowo-imbirowa

Jak przygotować obłędną w smaku zupę krem z dyni?
Jak przygotować obłędną w smaku zupę krem z dyni?123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości jesiennej zupy z dyni

Zobacz również:

    • wpływa na szybsze zwalczanie zaparć,
    • obniża zbyt wysoki cholesterol,
    • łagodzi pierwsze objawy przeziębienia i grypy,
    • działa antywirusowo oraz przeciwpasożytniczo,
    • powstrzymuje chęć podjadania między posiłkami.

    Zupa dyniowa z imbirem - jakie produkty kupić?

    Jakie składniki są niezbędne w zupie dyniowej?
    Jakie składniki są niezbędne w zupie dyniowej?123RF/PICSEL

    Składniki

    • 800 g pieczonej lub gotowanej dyni Hokkaido
    • 1 l rosołu lub bulionu
    • 100 ml śmietany 18%
    • 2-3 średnie ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • 1 średnia marchewka
    • 2-3 cm imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Gotowanie zupy - krok po kroku

    1. Z korzenia imbiru odcinamy kawałek, obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i wrzucamy do czystej miski.
    2. Ząbki czosnku pozbawiamy łupiny, a następnie przeciskamy przez praskę i dorzucamy do imbiru. Cebulę, marchew oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę.
    3. Na dnie garnka rozgrzewamy porcję oliwy, dorzucamy imbir oraz czosnek, całość podgrzewając przez 2-3 minuty.
    4. W kolejnym kroku dorzucamy cebulę, marchew oraz ziemniaki i ponownie przesmażamy przez 3-4 minuty.
    5. Na końcu dodajemy upieczoną lub ugotowaną dynię, a całość zalewamy podgrzanym wcześniej bulionem.
    6. Składniki gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut, do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
    7. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy do zupy śmietanę 18%, a także przyprawy - kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon.
    8. Na koniec sięgamy po blender ręczny i miksujemy całość na gładki krem. Gotową zupę dyniowo-imbirową podajemy z grzankami. Smacznego!
    Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria KulinariaInteria Kulinaria