Przepis na zupę dyniową. Tak robi ją siostra Anastazja
Jak zrobić zupę dyniową? Na to pytanie odpowiedziała w jednej ze swoich książek kulinarnych siostra Anastazja. Zdradziła recepturę na wyjątkową w smaku i obłędnie kremową zupę dyniową z czosnkiem. Sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi w dodatkach. Jednym z nich jest serek topiony. Przepis nie jest skomplikowany. Z przygotowaniem tej rozgrzewającej zupy, poradzi sobie każdy. Głodni? To zapraszamy do kuchni.
Miłośnicy dobrej, domowej kuchni od lat uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik. Jej dania smakują obłędnie i zawsze się udają. Zakonnica dzieli się pomysłami na ciasta, przetwory, dania obiadowe czy zupy. W jednej z kulinarnych książek Siostra Anastazja zdradziła swoją recepturę na wyjątkowo kremową i niepowtarzalną w smaku zupę krem dyniowy. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni, jako propozycja na obiad czy kolację. Zakonnica dodaje do niej dwa kluczowe składniki. Ząbki czosnku i serek topiony. To one najadą lekkości, odpowiedniej konsystencji i tego "czegoś" w smaku. Jak przygotować taką zupę dyniową? Oto przepis.
Przepis siostry Anastazji na zupę dyniową
Składniki na zupę dyniową z czosnkiem
- 2 kg obranej dyni
- 2 marchewki
- 2 l bulionu (ok.)
- 3-4 ząbki czosnku
- 10 dag serka topionego
- 1 szklanka śmietany 30 proc. (ok.)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie zupy dyniowej krok po kroku
- Dynię i marchewki pokroić w kostkę i osobno obsmażyć na oleju.
- Przełożyć do naczynia, zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Lekko przestudzić, dodać serek topiony i całość zmiksować.
- Doprawić do smaku. Do gorącego kremu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wymieszać.
Rady siostry Anastazji:
Krem z dyni podawać z groszkiem ptysiowym jako samodzielne danie. Można też zupę posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.
*Przepis pochodzi z książki "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji".
Sprawdź także: Dynia w jesiennych przepisach