Przepis na zupę dyniową. Tak robi ją siostra Anastazja

Jak zrobić zupę dyniową? Na to pytanie odpowiedziała w jednej ze swoich książek kulinarnych siostra Anastazja. Zdradziła recepturę na wyjątkową w smaku i obłędnie kremową zupę dyniową z czosnkiem. Sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi w dodatkach. Jednym z nich jest serek topiony. Przepis nie jest skomplikowany. Z przygotowaniem tej rozgrzewającej zupy, poradzi sobie każdy. Głodni? To zapraszamy do kuchni.

Przepis siostry Anastazji na zupę dyniową (123RF/materiały prasowe)
Przepis siostry Anastazji na zupę dyniową (123RF/materiały prasowe)123RF/PICSEL

Miłośnicy dobrej, domowej kuchni od lat uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik.  Jej dania smakują obłędnie i zawsze się udają. Zakonnica dzieli się pomysłami na ciasta, przetwory, dania obiadowe czy zupy. W jednej z kulinarnych książek Siostra Anastazja zdradziła swoją recepturę na wyjątkowo kremową i niepowtarzalną w smaku zupę krem dyniowy. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni, jako propozycja na obiad czy kolację. Zakonnica dodaje do niej dwa kluczowe składniki. Ząbki czosnku i serek topiony. To one najadą lekkości, odpowiedniej konsystencji i tego "czegoś" w smaku. Jak przygotować taką zupę dyniową? Oto przepis.

Sposobów przygotowania dyni jest mnóstwo. Popularną opcją jest zupa krem
Sposobów przygotowania dyni jest mnóstwo. Popularną opcją jest zupa krem123RF/PICSEL

Przepis siostry Anastazji na zupę dyniową

Składniki na zupę dyniową z czosnkiem 

  • 2 kg obranej dyni
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu (ok.)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag serka topionego
  • 1 szklanka śmietany 30 proc. (ok.)
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie zupy dyniowej krok po kroku

  1. Dynię i marchewki pokroić w kostkę i osobno obsmażyć na oleju. 
  2. Przełożyć do naczynia, zalać bulionem i gotować do miękkości. 
  3. Lekko przestudzić, dodać serek topiony i całość zmiksować. 
  4. Doprawić do smaku. Do gorącego kremu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wymieszać.

Rady siostry Anastazji:

Krem z dyni podawać z groszkiem ptysiowym jako samodzielne danie. Można też zupę posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.

*Przepis pochodzi z książki "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji".

Siostra Anastazja od kuchni
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas