Reklama

Reklama

Kremowa szarlotka z budyniem

Mocno jabłkowa oraz śmietankowa zarazem. Dosłownie rozpływa się w ustach i nie ma w tym ani trochę przesady. Prosty wypiek o niesamowitym smaku, z którym poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.

Składniki

  • 2 kilogramy kwaśnych jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Reklama

Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj, dodaj kostkę pociętego na mniejsze kawałki masła, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Obrane i wydrylowane jabłka pokrój na mniejsze cząstki. W międzyczasie wlej do mniejszego garnka mleko, by ugotować w nim budyń. Ciasto podziel na połowę. Jedną część wyłóż na blachę do pieczenia – pomóż sobie dłonią, żeby zakleić całe dno.

Do formy przesyp jabłka (możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz) i zalej je ciepłym budyniem. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, która stworzy chrupiącą kruszonkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: przepis na szarlotkę | szarlotka | Ciasto z jabłkami | jabłecznik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje