Kremowa zupa z borowików
Wykwintna wigilijna zupa.

Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie mrożonych borowików (ok. 30 dag), - 2 cebule, kawałek selera korzeniowego, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki mąki, - 1,2 l bulionu warzywnego (z kostki), - 0,25 l mleka, 1 - 2 suszone grzyby, - 3 - 4 łyżki kremówki, sok z połowy cytryny, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz;
Przygotowanie:
Cebule i seler obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone na plasterki grzyby. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Kilka plasterków borowików odłożyć do dekoracji. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami. Przygotowanie: 1 godzina