Kremowa zupa z borowików
Wykwintna wigilijna zupa.
- 1 opakowanie mrożonych borowików (ok. 30 dag),
- 2 cebule, kawałek selera korzeniowego,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1,2 l bulionu warzywnego (z kostki),
- 0,25 l mleka, 1 - 2 suszone grzyby,
- 3 - 4 łyżki kremówki, sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz;
Przygotowanie:
Cebule i seler obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone na plasterki grzyby. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić razem pod przykryciem przez około 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Kilka plasterków borowików odłożyć do dekoracji. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką, wymieszać i chwilę gotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.
Przygotowanie: 1 godzina