Kremowe, aksamitne, obłędne w smaku. To jesienne danie jest hitem

InteriaKobieta Redakcja

Risotto z grzybami to sycące, pożywne danie obiadowe
Risotto z grzybami to sycące, pożywne danie obiadowefrom_my_point_of_view@yahoo.com123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Co zrobić z leśnych grzybów?
  2. Dlaczego warto jeść risotto z grzybami?
  3. Risotto z grzybami leśnymi - przepis krok po kroku

Co zrobić z leśnych grzybów?

Zobacz również:

Dlaczego warto jeść risotto z grzybami?

Kremowe risotto z pieczarkami, posypane świeżą natką pietruszki, podane na pomarańczowym talerzu, obok sztućce, świeże pieczarki oraz ser na drewnianym stole.
Risotto najlepiej smakuje posypane parmezanem i natką pietruszki 123RF/PICSEL

Risotto z grzybami leśnymi - przepis krok po kroku

Składniki

  • 300 g ryżu do arborio
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • Około 400 g grzybów leśnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew starta na tarce
  • 150 ml białego wina, wytrwanego lub półwytrawnego
  • dwie łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki tartego sera parmezanu
  • pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki
  1. Grzyby dobrze oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i grzyby, smażyć przez kilka minut, do momentu aż odparuje woda. Odstawić.
  3. W garnku zagotować bulion.
  4. W rondelku podsmażyć na maśle cebulę, dodać startą na drobnych oczkach tarki marchewkę i dusić 3-4 minuty. Dodać następnie suchy ryż i smażyć chwilę mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Dorzucić podsmażone grzyby i wszystko wymieszać.
  5. Następnie dodać niewielką ilość gorącego bulionu i wymieszać. Gotować, aż płyn zostanie wchłonięty, a następnie powtórzyć czynność.
  6. Gdy zużyjesz już cały wywar dodać również białe wino i poczekać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.
  7. Na koniec dodać 1 łyżkę miękkiego masła i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem.
  8. Risotto podawać posypane świeżą natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Kolorowa sałatka z plasterkami ogórka, jajeczek przepiórczych, kawałkami marchewki, kukurydzą, czerwonej kapusty i sałatą na jasnym talerzu, trzymanym przez dwie ręce.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanvaProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 153: Karolina WiguraINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?